Кинезитерапия

Лечение чрез движение. Кинезитерапията разполага с различни средства и методи на раздвижване, които се основават на клинични и масови проучвания. В нея се съчетават познания по медицина, анатомия, физиология, биохимия, патокинезиология и т.н. Във Физиоцентър Атлас работят висококвалифицирани терапевти, които прилагат най-новите методи и работят с една от най-съвременните апаратури в света.

Лечение на гръбначни изкривявания по метода "Шрот" и "SEAS"

Гръбначните изкривявания са често срещан проблем при децата. Навременната диагностика и намеса от страна на експерти може да ограничи прогресията на изкривяването или да доведе до пълната му корекция. Методите Шрот (Schroth) и SEAS са системи от специализирани упражнения, които имат за цел корекция на съществуващото гръбначно изкривяване, предотвратяване на бъдеща прогресия и обучение в правилна стойка. Упражненията се подбират спрямо конкретното състояние и се изпълняват под методическите указания на специалист. Целта е детето да усвои правилното изпълнение, за да може да работи и в домашни условия.

Вендузи

Лечението с вендузи е познато още от древността, но днес много успешно се прилага в модерните практики. Вендузите наподобяват чашки, които под влиянието на механичен натиск, създават вакуум, който засмуква подлежащите тъкани и така на мястото се предизвиква приток на кръв. По този начин се подобрява циркулацията на кръвта и тъканите се снабдяват с кислород. Вендузите се прилагат при травми, схващания и много успешно премахват токсините от тялото.

Дълбока осцилация

За разлика от външно прилаганите, механични форми на терапия (например вибрации), терапевтичният ефект на дълбоката осцилация влияе върху самите тъкани и въздейства в дълбочина. Това прави терапията изключително приятна и несравнима алтернатива за лечение на скорошни травми, следоперативни състояния, при остра болка и в области с отворени рани.
Факта, че техниката е щадяща, но в същото време високоефективна я прави приложима при широк кръг от здравословни проблеми, включително и за по-бързо възстановяване след тренировка, травматични наранявания, увреждания от пренатоварване и операции; за мускулни болки, навяхвания, възпаления, отоци и рани.

Tекар терапия

Текар терапията е иновативна терапия за диатермия, която се базира на пренос на капацитивна и резистивна радиочестота. Тази терапия подобрява кръвообращението и има дрениращо действие, което благоприятства за елиминирането на отпадните продукти, които причиняват възпаления и увеличава доставката на кислород към клетките. Също така възстановява клетъчната активност и увеличава производството на еластинови влакна и колаген. Апаратът може да се използва, както за физиотерапия, така и за разкрасителни процедури на лицето и антицелулитни процедури.

ERGON TECHNIQUE

ERGON TECHNIQUE е иновативен терапевтичен подход, съчетаващ статични и динамични манипулации на меката тъкан на тялото със специфично клинично оборудване за лечението на невромускуло-скелетни патологии. ERGON e техника за мобилизиране на меки тъкани, която предлага значителни предимства, включващи дългосрочни терапевтични адаптации като:

  • Освобождаване на кръстосаните връзки между съединителната тъкан;
  • Възстановяване на еластичността на съединителната и мускулната тъкан;
  • Подобряване на лимфния поток;
  • Намаляване на болката и мускулния спазъм чрез неврологични адаптации;

Рестриктиране на биомеханичната функция на ставите чрез освобождаване на фасциални ограничения и сраствания.

SpiroTiger

Всеки може да има голяма полза от дишането със SpiroTiger. Той е единствената система от дихателни упражнения, която е насочена конкретно към силата на дихателните мускули и премахване на безпокойството, без допълнително натоварване на сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат. Функционалното обучение на дихателния капацитет подобрява координацията, стойката и мобилността на гръбначния стълб. SpiroTiger е лесен за употреба и безопасен. Всеки, включително деца и възрастни, могат да подобрят физическата си активност и качеството на живот в дългосрочен план. Достатъчни са от 5 до 10 минути, 2 или 3 пъти седмично.

DRY NEEDLING / Сухи игли

Миопунктура

Миопунктурата е модерна диагностична и терапевтична акупунктурна система, в която дълги и тънки игли с помощта на специален инжектор, се въвеждат с изключителна прецизност в най-дълбоките и трудно достъпни мускули на тялото. По този начин, чрез намаляването на техният тонус и патологични контрактури и скъсявания, се постига декомпресия на деликатните и добре защитени нерви и се създават условия за излекуване. Миопунктурата има възможността да достигне и терапевтично да повлияе най-дълбоките структури на тялото. Този натуропатичен мини-инвазивен метод постига изключителен лечебен ефект. Най-често се използва при: дискови хернии и протрузии, болки в ставите, следоперативни състояния и хипотрофия на мускулатурата.